2014. május 27., kedd

Így lehet cuki egy étel: epres gombóc

Van, hogy rám tör a gombócozhatnék, olyankor több napon keresztül kerek vagy gömb alakú ételeket készítek. Jó érzés görgetni a két tenyerem között, mondjuk nálam ott kezdődik az alélás, amikor ezt a puha tésztát a kezembe veszem. Főleg, ha jól meg van főzve és át van törve a krumpli!
Édes kis nyalánkság egy könnyű zöldségleves után, epres gombóc formájában... Elkészítése ugyanaz, mint a sárgabaracké, csak a szezonalitás miatt cseréltem. A morzsa pedig extra adagban készül, mert külön is isteni.
Gombóc alaptésztáért Nyammm Zsófihoz mentem, Nála mindig van jóféle Nagyi vagy családi recept. Tönköly fehér liszttel is jó.
Úgy állj neki, hogy amikor egyiket majszolod, már nyúlsz a másik után...




A recept: 

Alap gombóc tészta:

1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
1 ek cukor
csipet só

A töltelék: 

20-25 db eper
fahéj, cukor

A hempergetéshez: 

200 gr zsemlemorzsa
100 gr darált mandula
Fahéj
Vaníliáscukor
Vaj, egy evőkanál

A krumplit héjában puhára megfőzöm, majd hideg víz alatt meghámozom. A hideg vizet a forró krumplik miatt engedem. Krumplinyomóval egyenletesen simára összetöröm. Nem használok turmixgépet, mert az ragacsossá, nyúlóssá tenné. Tálcán kihűtöm.
Közben a vajat serpenyőben felolvasztom, a morzsát, a mandulát beleszórom, a fahéjat és a cukrot is hozzáadom és elkezdem pirítani. Közepesen sötét barnán tetszik a végeredmény, kicsit ropogjon. A mandula finoman kiegészíti az ízeket. A vanília pedig a titkos összetevő, amint tudjuk. 
A krumpli kihűlt, keverőtálba teszem, elsőként a tojással, vajjal, sóval és a kevés cukorral elkeverem. A lisztet fokozatosan hozzáadom, és simára gyúrom. Zsófi 330 grammot ír, ez a mennyiség nekem is bevált.
A vizet egy kávéskanál sóval felteszem forrni.
Cipót, vagy hengert nem formázok, hanem csak úgy letépek a tésztából, majd kinyújtogatom a tenyeremben és beleteszem az epret egy csipet fahéjas cukorral. 
Amikor a víz gyöngyözően forr, beleengedem a gombócokat, edénytől függően 5-6 darabot. Amikor feljönnek a víz tetejére, onnantól fogva még 5-8 percig szoktam főzni, és egyet kiemelek, hogy ellenőrizzem a tészta állagát. Csöpögtetős lapát segítségével kiemelem a vízből, és a morzsára helyezem őket. Óvatosan, nagyon érzékeny kis teremtmények! Hagyom őket megpihenni, hűlni, ahogy szép sorban érkeznek a morzsába.
Plusz porcukrot szerintem nem igényel, mivel a morzsát is cukorral készítettem. Hedonistáknak vaníliaöntettel ajánlom...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése