2014. május 5., hétfő

Márványos brownie - a krémsajt és a csoki összeolvadása

Browniet sütni az egyik legegyszerűbb művelet, megenni pedig az egyik legnagyobb élvezet!



Legtöbbször egyszerű tésztákat, piskótát, kevert tésztát sütök, a krémes finomságok csak most kerültek elő nálam. Persze még ez sem nagyanyáink hosszú órákig készülő réteges sütije, de a sült tejszínes krémsajt eszméletlenül finommá teszi a browniet. Nincsenek rá szavak... az olvadós csoki és a puha sült krém találkozása mindenkit levesz a lábáról. A textúrák játéka, a lágyság szerintem szavakkal leírhatatlan.
Úgyhogy mielőbb kóstold meg!




...két falat közt elgondolkodhatunk a következőn...



A recept:

A tészta:

200 gr vaj
200 gr étcsoki, én 72 vagy 85 % kakaótartalmút szoktam használni
200 gr nádcukor, egyéb édesítő
4 nagy tojás
150 gr liszt
2 ek kakaópor
csipet szódabikarbóna
opció: fahéj, kardamom, magok pirítva-darabolva

Krémsajtos réteg:

200 gr krémsajt
2 sárgája
75 gr porcukor, persze nádcukor is jó
vaníliakivonat

A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A vajat és a csokit gőz fölött felolvasztom, közben a tojásokat a cukorral habosítom a kézi mixer segítségével. Amikor a csoki és a vaj egynemű, és már nem tűzforró,a tojásokhoz adom, miközben azokat keverem, majd beleszórom a kakaót, a lisztet, a csipet szódabikarbónát és ezt is egyneművé kavarom.
Tudom, hogy a klasszikus brownie tésztába nem szokás szódabikarbónát és egyéb lazítót adni, én mégis kicsit könnyítek rajta ezzel a kevéske mennyiséggel.
Vajazott, sütőpapíros tepsibe öntöm.
A krémsajthoz teszem a tojássárgákat és a porcukrot/nádcukrot, a csokis tészta tetejére kanalazom, majd fakanál végével körkörösen egyiket a másikba forgatom, örvényeket formázok. Lehet játszani a mintákkal, ahogy jön, úgy szép lesz!
30-35 percig sütöm. A krémsajt beleolvad a csokiba, illetve a benne lévő tojássárgák miatt pudingossá válik, önmaga is egy réteg lesz. Hűlni hagyom, így könnyebben szeletelhető.
Vigyázat, veszélyesen finom!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése