2013. március 15., péntek

Sültpaprika krémleves

Konyhai ténykedéseim hajnalán készült először sültpaprika leves. Az első komolyabb szárnybontogatásom volt, előtte talán nem is készítettem krémlevest. Sült paprikát pedig kb. tíz éve ettem először a nagynénémnél, saláta formájában, olívaolajjal locsolva. Néném Szicíliában lakik, olasz férjével és két fiával. Náluk töltöttem három hetet nyaralás címén, 17 évesen, ahonnan persze NEM akartam hazajönni, tervezgettem, hogyan és mikor fogok visszatérni. Aztán sosem tanultam meg olaszul, nem költöztem ki, viszont sok mindent magammal hoztam Olaszországból. Lenyűgöző, ahogyan az emberek élnek, ahogyan éreznek az élet és az étel iránt és milyen kecses könnyedséggel művelik az egészet.
A krémleveseket az egyszerűségük és lazaságuk miatt szeretem. A hagymát nem kell finoman apróra vágni, a zöldségeket is hozzáadhatom nagy darabokban. Lehetek hanyag, és mégis finom és szép a végeredmény. Egy kis előkészületet igényel a paprika sütésével, de ez igazán betervezhető művelet. Megéri ez a kevés fáradozás!



A recept:

1 kg kaliforniai paprika (szezonjában kápia paprikából lesz az igazi)
1 nagy fej hagyma
1 tk kakukkfű
csipet őrölt koriander
só, bors, ízlés szerint csilipaprika
olívaolaj
1 dl tejszín
néhány csepp frissen facsart citromlé
tökmag, pirítva

A paprikákat megmossuk, és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire helyezzük. A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40-60 perc alatt megsütjük.
Közben a hagymát megpucoljuk, pár evőkanál olajon aranybarnára pirítjuk. A leégés elkerülése érdekében sózzuk. Rászórjuk a kakukkfüvet és a koriandert, nagy lángon átforgatjuk. A paprika eddig a pontig valószínűleg nem készült el, úgyhogy a hagymát lehúzzuk a tűzről.
Amikor a paprika héja feketére perzselődött, kivesszük a sütőből és lefedjük még egy alufóliával, vagy egy tányérral. Sok recept írja, hogy zacskóba ejtsük bele a paprikákat és itt hagyjuk 10 percig a gőzben. Az fontos, hogy nejlonzacskót ne használjunk erre a célra, a forró paprika ugyanis elolvasztja... sütőzacskó megfelelő, de pazarlásnak gondolom, amikor egy tányérral is megoldhatjuk, amit pedig egy mozdulattal el tudunk öblíteni. Amikor a paprika langyosra hűlt, kihúzzuk a csumáját, a levét a hagymára eresztjük (az íze miatt értékes cseppek!), és persze lehúzzuk a héját. A paprikahúst a hagymára dobjuk, felengedjük vízzel, vagy alaplével, a szokásos módon: ameddig ellepi. Forrásig hevítjük, összeturmixoljuk, a tejszínt és a citromlevet is hozzáadjuk. Közben kóstolgatjuk, ha bármi hiányozna belőle, kiegészítjük az ízét.
A tökmagot megpirítjuk, és a levesre szórva tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése