2013. március 13., szerda

Pogiszerelem

Minden háztartásban kallódik egy cetlire írt pogácsa recept... kivéve a mi családunkban. Anyukám krumplis pogácsa receptjét a fejében őrzi, eddig még nem éreztem affinitást, hogy nekiálljak.
Szeretek az étellel szöszölni, nem bánom, ha összetettebb a recept. De! Egy gyors, 30 perces pogácsa, 10 perces előkészülettel rabul ejt. Valamelyik GoodFood adta az ötletet, angol sajtos pogácsa néven futott a recept. Én azonnal ráharaptam. Maradék sajt felhasználásának kiváló módja. Szerintem használható alapreceptként, tehát tökmag, mák, rozmaring, bármi, ami eszünkbe jut és kezünk ügyébe akad a konyhában, landolhat a tésztájában. Ajánlom kezdőknek, kétbalkezeseknek, konyhatündéreknek és házisárkányoknak is, úgyis ellágyulnak a kis pogiktól. Mert ez szerelem, első sütésre!



A recept

225 gr sütőporos liszt
2 tk őrölt mustármag, vagy mustár
50 gr hideg vaj
40 gr reszelt cheddar, illetve más sajt
125-130 ml tej


A sütőporos liszt nálam annyit tesz, hogy 225 gr liszthez adok kb 5-6 gr sütőport. Azt nem tudom, hogy ez a nagykönyvben milyen arányban szerepel. A hideg vajat kockázom, egyébként van, hogy szobahőmérsékletű a vaj. A lisztet a vajjal és a sóval összemorzsolom, majd hozzáadom a mustármagot (vagy a mustárt), a sajtot, és a tejet egy mozdulattal beleöntöm, majd elkezdem összeállítani, gyúrni a tésztát. Tejből sima liszthez 120 ml elég szokott lenni, ha graham, vagy teljes őrlésű lisztből készítem, akkor 130 ml-rel lesz gyúrható a tészta. A tej vízzel nem helyettesíthető, de növényi tej, vagy tejföl már jó.
A megfelelő állag az, amikor a tészta elválik az edényem falától. Ekkor lisztezett felületen 2-3 percen át hajtogatva tovább gyúrom. Kettő centi vastagra nyújtom a tésztát, majd tetszőleges méretű szaggatóval pogácsákat készítek. Vajazott vagy sütőpapírral fedett tepsire helyezem őket, egymástól két ujjnyi távolságra. Megkenem a tetejüket tejjel és már tolom is az előmelegített sütőbe.
220 fokon 10-12 perc alatt megsülnek. Persze langyosan a legfinomabb. És alap a dupla adag.



...a pogácsa cetlim.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése