2013. február 2., szombat

Currys cukkinileves

A tél folyamán mindig eljön az idő, amikor elemi erővel tör rám, hogy kívánom a fűszeres ételeket. Amikor már nagyon fázom, amikor már nagyon hiányzik a napfény, amikor már a belső hő kezd apadni, a fűszereken a sor, hogy újra fellobbantsák bennem az élet tüzét.
Ha mélyen kutatok az emlékeim között, már tinikoromban is az akkori egyik legjobb kínai étterembe vittek a szüleim névnapi ebédre. Fogalmam sincs, honnan vették az ötletet, hogy nekem a mogyorós csirke, majd desszertként a licsi ízleni fog. És ízlett! Meg is adta az alapot, hogy az íz-tudatosságom táguláshoz kezdjen (olyan vicces szavakat alkotni!). Huszas éveim elején eljutottam Thaifölre, ahol megismerkedtem a csili, a galangal gyökér ízével, messziről pedig a rovaroknak is köszöntem. Persze, isten ments, hogy a számba vegyem ízlelt lábukat... a gondolattól is kiráz a hideg. Aztán jöttek új barátok, velük új ízek is, hiszen az ő konyhájuk mást rejtett. Majd a nagy bumm, a sokat emlegetett költözés. A fehérvári piactól mindössze nyolc percre béreltem az első lakásomat, ahol egy indiai fűszerbolt gyakori látogatója voltam. Felfedeztem a Culinarist is, és kezdetét vette az önmegvalósító főzőcske.
Mindig is közel állt hozzám, hogy keressem az összefüggéseket. A keleti vallások, filozófiák tanításai eljuttattak ahhoz az érzéshez, ami gyermekkorom óta motoszkál bennem: nem elég a látható világ. Valaminek lennie kell még! Nem lehet, hogy csak asztal, szék és ágy vesz körbe minket, ez annyira élettelennek tűnik így. Ez hogy jön a currys cukkinileveshez? Úgy, hogy elkezdtem érezni magamon, hogy bizonyos fűszerek milyen hatással vannak rám. Vagyis, milyen összefüggés van a fűszerek és a kedvünk között. Ezt is egyénre szabják, a fűszerekkel lehet gyógyítani, kedélyt javítani, szerelmes érzéseket ébreszteni, és a hideg napokon fokozni a meleg-érzetet.

 fotó: Pinterest


A recept:

2-3 cukkini (mérettől függően)
1 kis fej hagyma
1 dl kókusztej
2-3 ek olaj - esetleg kókuszzsír
1 ek currypor

kesudió 
lime

A hagymát  felaprítjuk. Krémlevesnél nem szoktam ügyelni a méretére, mivel a végén úgyis összeturmixolom. Így időt spórolok. Amíg a hagymát az olajon dinsztelem, a cukkinit megmosom, majd félkarikára vágom. A hagymához teszem, átforgatom, kicsit meg is pirítom. A curryport hozzáteszem. A fűszert az indiaiak mindig megpirítják, így jön ki igazán a zamat. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózom, majd alacsony lángon elkezdem főzni.
Amikor a cukkini megpuhult, összeturmixolom és a kókusztejjel selymes állagúra keverem.
Kesudiót pirítok hozzá száraz serpenyőben. Az indiai ízesítésű levesekhez általában ezt adom.
Opcionális: frissen facsart, néhány csepp lime lével pikánssá lehet tenni, illetve a csípősségét ellensúlyozni.
15 perces vacsora, vagy könnyű leves egy tartalmasabb főétel előtt.

A curry elősegíti az emésztést, a gyomornedvek és az epe kiválasztását. Antiszeptikus hatású is, vagyis vírusölő, az immunrendszer működését segíti, ez a náthás időszakban igazán segítségünkre van.
Ha sokat morog, depis a párod, netán te magad elégedetlenkedsz, használj curryt, máris átfordíthatod szervezeted működését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése