2012. július 3., kedd

Hűsítő páros: citrom és petrezselyem

Még szerencse, hogy a természet megajándékozott minket olyan növényekkel, zöldségekkel, amikkel csökkenthetjük szervezetünk hőjét. A tikkasztó 40 fokot a legegyszerűbb úgy kibírni, ha ilyen hatású alapanyagokat használunk ételeinkbe. Vannak hűtő, és vannak fűtő ételek. Azt nem tudjuk megtenni, hogy nyáron csak hűtő hatásúakat eszünk, és azt sem, hogy télen csak fűtő hatásúakat. Ez a kínai főzőtudomány (vagy nevezzem művészetnek?) alapja, ők tudatosan főznek. Én ki is próbáltam, hogy a hőségben ne jeges limonádét, hanem meleg teát igyak. Persze, nem a mézes-citromos változatot, hanem egy bögre zöldteát. Ma is ezzel kezdtem a napot és máris jobb a közérzetem. A jeges itókáktól lefagy a nyelőcsövem és a gyomrom sem érzi jól magát utána. Amiért még fontos a meleg étel-ital fogyasztása (nyáron is!), mert a gyomornak szüksége van a napi háromszori meleg érzetre. Ez a nyers diétánál nem tudom, hogyan valósul meg, de hamarosan ki fogom próbálni, kíváncsi vagyok, milyen élményt ad.


A citrom és petrezselyem az egyik kedvenc párosom. Egyszer elhagyta a számat egy olyan mondat, hogy "pánikba esem, ha nincs otthon citrom". Ez valóban így van. A citromos víz életmentő, mind a hőséget tekintve, és olyan állapotokat is, amikor az ember lánya ideges és mondjuk valami pótcselekvéssel (evéssel?) levezetné a felgyülemlett feszültséget. Tapasztalhatjuk magunkon, hogy stressz hatására a szervezetben különböző folyamatok indulnak be, mint pl. gyomorgörcs, fejfájás, szédülés. Egy pohár citromos víz ezeken képes javítani. Ugyanis, a szervezetbe kerülve lúgosan hat, tehát a túltermelődött gyomorsavat semlegesíteni tudja. Tisztítja a gyomrot, puffadásgátló hatású, méregtelenítő (az idegi mérgeinktől is segít megszabadulni). Serkentő hatású is, az erek összehúzódására olyan hatással van, mint a kávé. Ezért, ha délután megfáradsz és nyúlnál a szokásos koffeinadagod után, de a melegben kiver a víz tőle, akkor facsarj fél citromot egy pohár vízbe és máris felfrissülsz. Vagy, ha imádod a kávét, de kicsit ég a gyomrod tőle, fogyassz utána citromos vizet. A legfontosabb pedig, hogy a legjobb szomjoltó, mivel oldja és eltávolítja a szervezetből a szervetlen sókat, így kevesebbet fogsz izzadni. Ez azért is történik meg, mert a vese működését is serkenti, tehát vízhajtó hatású. Ha nem szereted a zöldteát, fogyassz reggelente egy pohár meleg citromos vizet.
A fent említetteknek tapasztalati tudás az alapja.

A petrezselyem hasonló hatású, mint a citrom. Télen is nagyon ajánlatos a fogyasztása. A legáltalánosabb fűszer, de jó ha becsben tartjuk, ugyanis gyógynövény is. Vizelethajtó, fokozza a vese, a gyomor és a belek működését. Hat a felfúvódás ellen, méregtelenít és gyulladásgátló. Teát is lehet készíteni belőle, ez a hólyaghurut ellen rendkívül eredményesen hat. A májbetegségek hatásos ellenszere. Étvágyjavító, étvágyserkentő, tehát előételekbe mindenképp érdemes tenni - aztán a főételbe is. Az apiol nevű illóolaja a méhösszehúzódást serkenti, ezért aki babát vár, az utolsó hónapokban kerülje a fogyasztását. A szoptatás időszakában azonban fokozza a tejképződést és menstruációt segítő hatású. Utóbbi információk azért szerepelnek gasztroblogon, mert hiszek abban, hogy ételeink egyben gyógyszereink is és a kémiai pirulák helyett jobb növényekkel gyógyítani magunkat.

Következzen néhány ötlet, ahol a citrom-petrezselyem párosát a leggyakrabban használom:
- salátaöntetként: olívaolaj, citromlé, reszelt citromhéj, frissen aprított petrezselyem,
- házilag gyártott sós kekszbe, apróra vágott, pirított mandulával,
- húspácba téve,
- tésztaételhez "szószként": olívaolajban zúzott fokhagymát és vágott petrezselymet enyhén átsütök, amikor leveszem a tűzről,  reszelek bele citromhéjat, a tésztára öntöm és friss parmezánt szórok rá.
- a klasszikus carbonara citrom és petrezselyem hozzáadásával lesz mennyei,
- a borsófőzeléket/borsókrémlevest a petrezselyem-menta-bazsalikom hármasa a mennyekbe emeli, pár csepp citromlével, hidegen fogyasztva igazi nyári étek.

Kellemes hűsölést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése