2012. november 3., szombat

Csupacsoki brownie

Jól esnek ezek a hosszú hétvégék. Későn kelünk, hosszasan reggelizünk, komótosan ebédet főzünk, sziesztázni is van idő... egyszóval lelassul az élet. Jól esik, úgyis követhetetlen iramban haladnak a mindennapok.
Két program között pedig egy sütit is van lehetőség összedobni. Ha már Halloween, legyen amerikai finomság. Ők igazán értik a sűrű, nyammogós, túlzó finomságok mikéntjét. Szeretek bele veszni a készítés pillanataiba, egyenesen révületbe ejt a látvány, amikor az olvadt csokit a tojásos masszába öntöm. Ez a sötét, fényes, folyékony anyag a gyengém. Ilyenkor mindig Jamie Oliver jut eszembe: ő mondja mindig, hogy a csokis süti szexi dolog. Milyen igaza van!





A brownieban az a jó, hogy nem lehet elrontani. Az alábbi arányokat, mennyiségeket érdemes követni, de betartani grammra pontosan nem feltétlenül szükséges. Belecsúszhat 200 gr csokoládé, kevesebb is, ha épp annyi van itthon. A vaj mennyisége is lehet hozzávetőleges. Én szeretem betartani a sütemények megadott mennyiségeit, hiszen úgy lesznek tökéletesek, de nem esem kétségbe, ha épp a brownienál nem sikerül. Készült már 2 tojással, és készült 3-mal, ahogy a receptben olvashatjátok. A cukor mennyiségét sosem tartom be, ez igencsak ízlés kérdése: ki, mennyire édes szájú. Néha a sok cukor elnyomja a süti ízeit és pont a lényeg marad le: ahogy az ízek kibontakoznak, majd harmóniába kerülnek a szánkban. Máskor pedig pont a több cukor teszi izgalmassá.
A kedvenc brownie receptem (valahonnan az internetről):

185 gr vaj
185 gr étcsokoládé
2-3 tojás
120-150 gr cukor, aminek fele lehet méz
vaníliakivonat, vaníliáscukor
110 gr liszt, aminek fele lehet darált dió/mogyoró
csipet só
nagy marék dió/mandula/mogyoró szárazon pirítva, nagy darabokra vágva

opcionális:
-csokoládé kivonat, amiből elég 1 mk, a csokoládé íz fokozására,
-a legcsokisabb verzió apróra vágott tej- és étcsokit követel! csak fanatikusoknak...
-készítettem már lisztmentesen is, csak darált dióval, ám ekkor a tészta lágyabb lesz, hiszen a dió
kevésbé fogja meg a tojásos-csokis masszát,
-fahéj, narancshéj, egyéb fűszerek is gazdagíthatják,
-ha lazább tésztájút szeretnék, teszek bele csipet sütőport, persze az eredeti brownie lényege, hogy szinte folyik.

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A csokoládét apróra töröm, a vajat kockákra vágom és vízgőz fölött összeolvasztom. Amíg ez a szépen simuló massza elkészül, a tojásokat a cukorral habosra keverem, legyen levegős. Akkor jó, amikor buborékok pukkadoznak az edényünkben. Hozzáadom a kivonatokat, a csipet sót, majd a langyosra hűlt csokis-vajas masszát és a lisztet is belekeverem. Én a gyorsaság és praktikum miatt végig a kézi robotgépemmel dolgozom. Legvégén a vágott magokat fakanállal beleforgatom, aztán a kivajazott tepsibe öntöm, ügyelve, hogy egy csepp se maradjon a tálban.
17 percig sütöm. Ha ezt az időtartamot betartjuk, akkor lesz kellemes állagú a süti belseje.

És hogy miért kell só egy csokis sütibe? Csak jelzésképp a cukornak és a többi íznek, ugyanis a só által emelkednek a magasba.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése