2012. április 22., vasárnap

Örök klasszikusok - Töltött paprika

Olyan jó visszatérni a régi ízekhez! Egyszerűség, letisztultság jellemzi a hagyományos ételeket, nincs bennük csavar, csak a megszokott harmónia. Modern korunkban mindig keressük az újat, új ízek, gondolatok, létformák után kutatunk. Elfelejtjük honnan jöttünk, csak a jövő felé nézünk, a lábunk alá nem nézünk. Csak úgy lehet biztonsággal kiengedni szárnyainkat, ha már gyökeret eresztettünk.
A töltött paprika pont ilyen biztos alap, elrontani nem lehet. Számomra a paradicsomnak megnyugtató íze van, friss kenyérrel pedig maga a mennyország. Amit változtattam rajta: disznóhús helyett pulykából készült és zsír helyett olajat használtam. A tv paprikát helyettesíthetjük kápiával is, ekkor édesebb, pikánsabb lesz.
A rizst nem főzöm meg előre, mondhatni nem vesződök ezzel, úgyis megfő a paradicsomlében.




A recept:


4 db paprika
2 fej vöröshagyma
fél kg darált pulykacomb, illetve ízlés szerint bármilyen darált hús
10 dkg arborio rizs
1 tojás
1 kk pirospaprika
só, bors, kömény
7 dl paradicsomlé, és/vagy apró darabos paradicsomkonzerv
zellerlevél, szárzeller/gumós zeller
só, bors, biovegeta, majoranna
cukor vagy méz, ízlés szerint
friss kenyér vagy főtt krumpli

A paprikát megmosom, kicsumázom. A darált húst összekeverem a tojással, a rizzsel, sózom, borsozom. Egy kis kanál majorannát is adok hozzá, majd egy gy csipet köményt is - utóbbit a magyaros ételek mindig kapnak tőlem, észrevétlenül, mégis kikerekíti az ízeket. A masszát a paprikákba töltöm, vigyázva, hogy ne legyen tele, mert a töltelék még dagad főzés közben és szétrepedhet a paprika.
A mártáshoz a paradicsomlevet felrakom főzni. Kb. egy deci vizet adok hozzá, ez a mennyiség elfő a végére. Készíthetjük friss, héjától megszabadított paradicsomból, a hámozás technikáját később leírom. Belerakom a sót, egy evőkanál biovegetát (vagy 1 db bio zöldségleveskockát) és a zellert: egy csomót belefőzök, vagy ha szárzellert használok, kettő szárat, ha gumós zellert, ököl nagyságúnak a felét. Ha nem zavar a zeller íz, darabolva, mert később turmixoljuk, ha nem szereted a zeller ízét, csak főzd bele. Egy csomag petrezselyem is mehet bele, elrontani nem fogja. Egy kanál cukor/méz elveszi a paradicsom savanykás ízét, azonban friss paradicsomból készítve a cukor mellőzhető. Ebbe a lébe beleteszem a töltött paprikákat és a megmaradt töltelékből gyúrt gombócokat. Egy, másfél órát főzöm, lefedve, kis lángon, ne forrjon vadul. Ekkorra biztosan megfőnek a gombócok, azért kiveszek egyet, félbevágom és megnézem, készen van-e. A gombócokat és paprikákat kiveszem, a mártást turmixolom. Berántani nem szoktam, fölösleges a liszttel plusz kalóriát bevinni. Visszateszem a gombócokat, kicsit állni hagyom és friss kenyérrel tálalom.

1 megjegyzés: