Nem vagyok babonás, de újév első napján mindig eszem lencsét. Tehát babonás vagyok... Ha nem is ezért, csak önmagáért is jó étek. Szeretem az ízét, és sokféleképpen variálható. A szokással ellentétben nem igényel egy napos áztatást, sőt áztatást sem. Egy óra, vagy amíg előkészülsz a hozzávalóval, pont elég neki. Hamar megfő, közben elkészítheted a feltétet, vagy a kanapéra kucorodhatsz egy jó könyvvel.
A recept:
1 fej hagyma
löttyintés olívaolaj
50 dkg lencse
3-4 babérlevél
só, bors, őrölt koriander, őrölt kömény
1 tk pirospaprika
mustár
A hagymát apróra vágom. Mostanában késes robotgéppel pillanatok alatt milliméter nagyságú szeletkéket kapok. A felhevített olívaolajra dobom, vigyázat, sercegni fog, esetleg köpködhet is. A késes robotgép a hagyma víztartalmát igencsak kicsapja, ezért tovább tart az üvegesre párolás. Kevés sót hozzátéve megakadályozhatjuk, hogy leégjen a hagyma.
Amikor a víz elpárolgott, pirospaprikát szórok rá, és tovább fűszerezem borssal, babérlevéllel, kevés korianderrel és köménnyel. Utóbbi kettőből csak az ízek kerekítése végett teszek hozzá, egyébként nagyon jól passzolnak a lencsével. A fűszerekkel szórt hagymát visszateszem a tűzre és kicsit felhevítem, így adják ki igazi aromájukat. Beleteszem a leszűrt és átmosott lencsét. Felengedem kicsivel több vízzel, mint ami ellepi, majd feltekerem a lángot, fedővel lefedem, hogy hamar felforrjon. A víz mennyiségét még nem tapasztaltam ki, igazság szerint nem is figyeltem rá, "csak úgy" főztem... mindenesetre figyelj rá, mert hamar leéghet a lencse. Amikor felforrt, akkorára veszem a lángot, hogy kedvesen bugyogjon a lencsefőzelék. Nem szabad gyorsan főzni, mert itt is érvényes, hogy zavaros lesz és ázott ízű, valamint szétesnek a lencseszemek. Ha szükséges, sóval ízesítem.
Nem hagyom nagyon magára, időnként megkeverem és megdícsérem a kis lencseszemeket, hogy milyen ügyesen főnek.
A lencse főzési ideje, egy órás áztatással kb. 30-40 perc, lencsétől függően lehet több is.
Puhulás után egy merőkanálnyit kiveszek a főzelékből, elkeverem benne a mustárt, és visszateszem a főzelékbe. Én ecettel soha nem próbáltam, ennyire savanyítani nem szeretem.
Nem passzírozom, nem turmixolom, nem rakok hozzá lisztet, sem tejfölt... csak úgy magában, egyszerűen.
Mosolygós, boldog új évet kívánok!
A lencséről azt mondják, nem fogyókúrás étel. Szerintem ez tökmindegy, ha ízlik és jól esik, akkor enni kell (persze kivétel ez alól a junk food). A lencse tápanyagokban dús, jól emészthető és tele van növényi fehérjével. Már ezért is jó enni, a karácsonyi időszak után nem igazán vágyunk húsra, de a fehérje nélkülözhetetlen az étrendből és könnyed táplálék lesz gyomrunknak. Lassan felszívódó szénhidrátforrás, szóval a diétázók egyék gyakran. Amúgy meg mindenki, mert hasznos, változatosan elkészíthető és fiiinooooom.
A recept:
1 fej hagyma
löttyintés olívaolaj
50 dkg lencse
3-4 babérlevél
só, bors, őrölt koriander, őrölt kömény
1 tk pirospaprika
mustár
A hagymát apróra vágom. Mostanában késes robotgéppel pillanatok alatt milliméter nagyságú szeletkéket kapok. A felhevített olívaolajra dobom, vigyázat, sercegni fog, esetleg köpködhet is. A késes robotgép a hagyma víztartalmát igencsak kicsapja, ezért tovább tart az üvegesre párolás. Kevés sót hozzátéve megakadályozhatjuk, hogy leégjen a hagyma.
Amikor a víz elpárolgott, pirospaprikát szórok rá, és tovább fűszerezem borssal, babérlevéllel, kevés korianderrel és köménnyel. Utóbbi kettőből csak az ízek kerekítése végett teszek hozzá, egyébként nagyon jól passzolnak a lencsével. A fűszerekkel szórt hagymát visszateszem a tűzre és kicsit felhevítem, így adják ki igazi aromájukat. Beleteszem a leszűrt és átmosott lencsét. Felengedem kicsivel több vízzel, mint ami ellepi, majd feltekerem a lángot, fedővel lefedem, hogy hamar felforrjon. A víz mennyiségét még nem tapasztaltam ki, igazság szerint nem is figyeltem rá, "csak úgy" főztem... mindenesetre figyelj rá, mert hamar leéghet a lencse. Amikor felforrt, akkorára veszem a lángot, hogy kedvesen bugyogjon a lencsefőzelék. Nem szabad gyorsan főzni, mert itt is érvényes, hogy zavaros lesz és ázott ízű, valamint szétesnek a lencseszemek. Ha szükséges, sóval ízesítem.
Nem hagyom nagyon magára, időnként megkeverem és megdícsérem a kis lencseszemeket, hogy milyen ügyesen főnek.
A lencse főzési ideje, egy órás áztatással kb. 30-40 perc, lencsétől függően lehet több is.
Puhulás után egy merőkanálnyit kiveszek a főzelékből, elkeverem benne a mustárt, és visszateszem a főzelékbe. Én ecettel soha nem próbáltam, ennyire savanyítani nem szeretem.
Nem passzírozom, nem turmixolom, nem rakok hozzá lisztet, sem tejfölt... csak úgy magában, egyszerűen.
Mosolygós, boldog új évet kívánok!
A lencséről azt mondják, nem fogyókúrás étel. Szerintem ez tökmindegy, ha ízlik és jól esik, akkor enni kell (persze kivétel ez alól a junk food). A lencse tápanyagokban dús, jól emészthető és tele van növényi fehérjével. Már ezért is jó enni, a karácsonyi időszak után nem igazán vágyunk húsra, de a fehérje nélkülözhetetlen az étrendből és könnyed táplálék lesz gyomrunknak. Lassan felszívódó szénhidrátforrás, szóval a diétázók egyék gyakran. Amúgy meg mindenki, mert hasznos, változatosan elkészíthető és fiiinooooom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése